Gas voor een betrouwbare, duurzame en betaalbare energietransitie

In het kort:
Hoe tastbare resultaten boeken?

Luchtkwaliteit en klimaatverandering

Lokale overheden hebben belangrijke hefbomen in handen om vandaag voor hun inwoners de luchtkwaliteit te verbeteren en de CO2-uitstoot te verlagen. Ze spelen een cruciale rol bij het uittekenen en uitvoeren van de onafwendbare energietransitie.

Meer dan 400 steden en gemeenten hebben reeds een sterk signaal gegeven door het Burgemeestersconvenant te ondertekenen. Daarmee maken ze van België een voorloper op weg naar een alternatief energiebeleid.

Dankzij hun vrijwillig engagement zetten de lokale overheden tastbare stappen in de energietransitie: ontdek hier een aantal innoverende en inspirerende initiatieven.

De Europese Commissie schat dat in de EU jaarlijks meer dan 400.000 mensen vroegtijdig sterven als gevolg van de luchtvervuiling. Dat is meer dan 10 keer de tol van verkeersongevallen. Nog eens 6,5 miljoen mensen worden ziek omdat luchtvervuiling onder meer hartaandoeningen, astma en bronchitis veroorzaakt.


Gas: onmiskenbaar onderdeel van de energietransitie

Hernieuwbare elektriciteit uit zon of wind vermindert aanzienlijk de koolstofuitstoot. Jammer genoeg zijn zon en wind niet continu beschikbaar en ook niet aanstuurbaar. We hebben daarom andere energiebronnen nodig als aanvulling om op ieder moment over voldoende elektriciteit te kunnen beschikken.

  • In die omstandigheden dient aardgas zich vandaag al aan als de perfecte aanvulling van wind en zon. Bovendien zal morgen de inzet van groen gas en van innoverende gastechnologieën de duurzaamheid van de energiemix nog versterken. De bestaande gasinfrastructuur van Fluxys en de distributienetbeheerders is daarbij een bijzonder performant systeem om grote hoeveelheden energie te vervoeren en op te slaan. Die infrastructuur zorgt er bovendien voor dat de noodzakelijke energietransitie leidt tot een energiesysteem dat niet alleen duurzaam en betrouwbaar is maar ook betaalbaar blijft.
  • Overigens is het rechtstreekse gebruik van gas in bijvoorbeeld warmtetoepassingen een krachtig instrument om energie te besparen. Zo vraagt verwarmen met gas veel minder energie dan eerst gas te verbranden om elektriciteit te produceren en dan de elektriciteit te gebruiken voor verwarming. 

Inspiratie voor lokale overheden

Verkiezingen zijn een uitgelezen kans om de lokale actieplannen voor een betere luchtkwaliteit een nieuwe en beslissende impuls te geven. Ontdek hier hoe oplossingen met aardgas of groen gas tot tastbare resultaten leiden.

Groen Gas

> Lokaal organisch afval omzetten in energie voor mijn gemeente

Wist u dat 15.000 ton organisch afval zorgt voor voldoende biomethaan om 500 woningen een jaar lang te verwarmen?

Zij doen het al: Biogasinstallatie in BeerseVerwarming

> De verwarmingskosten van de openbare gebouwen in mijn gemeente verlagen

Wist u dat de investering in een WKK-installatie voor een zwembad of een sportcomplex zich doorgaans op 6 à 8 jaar terugbetaalt doordat de totale energiekost in belangrijke mate daalt?

Zij doen het al: 5 zwembaden in AntwerpenMobiliteit

> De uitstoot van fijnstof, CO2 en stikstofoxiden door de voertuigen in mijn gemeente drastisch verminderen

Wist u dat een CNG-voertuig in vergelijking met een dieselwagen 77% minder fijnstof uitstoot, 90% stikstofoxiden (NOx) en tot 16% minder CO2? Rijden op bio-CNG doet de CO2-uitstoot zelfs dalen tot meer dan 70%

Zij doen het al:
Gent vergroent de afvalophaling
Roeselare kiest voor CNG

Hulp bij het gebruik van zoekoperatoren

Gebruik “aanhalingstekens” om een reeks woorden of een zin in een welbepaalde volgorde te zoeken.

Booleaanse operatoren

U kan een groep woorden of een zin terugvinden door gebruik te maken van AND, OR, NOT: Booleaanse operatoren worden gebruikt om termen in het zoekveld te combineren.

 

  • AND: Alle gezochte termen moeten in het zoekresultaat staan. Het resultaat van de zoekactie Appel AND Peer geeft resultaten waarin zowel het woord appel als het woord peer voorkomen.

     

  • OR:  Minstens één van de gezochte termen moet in het resultaat staan. Het resultaat van de zoekactie Appel OR Peer geeft resultaten waarin ofwel het woord Appel, ofwel het woord Peer, ofwel beide woorden voorkomen.

     

  • NOT: De term die wordt voorafgegaan door NOT mag niet in het resultaat staan. Het resultaat van de zoekactie Appel NOT Peer geeft resultaten waarin het woord appel voorkomt, maar niet het woord Peer.