Werken in de nabijheid van een Fluxys-leiding

Altijd proefsleuven graven

Om de ligging en de diepte van de leiding te bevestigen

De merkpaaltjes en de markeringen die de Fluxys-patrouilleur aanbrengt, geven een aanduiding waar de leiding ligt. De exacte ligging en de diepte van de leiding moeten altijd worden bevestigd door voldoende proefsleuven te graven in aanwezigheid van de patrouilleur.

 • Bij een rechte leiding moet ten minste om de 50 meter een proefsleuf worden gegraven. 
 • Als de leiding een bocht maakt, dan moeten zoveel proefsleuven worden gegraven als nodig om zeker te zijn van de precieze ligging van de leiding.

Alleen met spade en schop

Proefsleuven mogen alleen met spade en schop worden gegraven. In uitzonderlijke omstandigheden mag een verharde bovenlaag (bijvoorbeeld een stuk wegdek) met een machine worden verwijderd, maar:

 • De Fluxys-patrouilleur moet tijdens het afgraven van die toplaag aanwezig zijn.
 • Er moet een grondwerker bij de machine staan om begeleidende aanwijzingen te geven.
 • Onder de toplaag moet alles met spade en schop worden uitgegraven.

Hulp bij het gebruik van zoekoperatoren

Gebruik “aanhalingstekens” om een reeks woorden of een zin in een welbepaalde volgorde te zoeken.

Booleaanse operatoren

U kan een groep woorden of een zin terugvinden door gebruik te maken van AND, OR, NOT: Booleaanse operatoren worden gebruikt om termen in het zoekveld te combineren.

 

 • AND: Alle gezochte termen moeten in het zoekresultaat staan. Het resultaat van de zoekactie Appel AND Peer geeft resultaten waarin zowel het woord appel als het woord peer voorkomen.

   

 • OR:  Minstens één van de gezochte termen moet in het resultaat staan. Het resultaat van de zoekactie Appel OR Peer geeft resultaten waarin ofwel het woord Appel, ofwel het woord Peer, ofwel beide woorden voorkomen.

   

 • NOT: De term die wordt voorafgegaan door NOT mag niet in het resultaat staan. Het resultaat van de zoekactie Appel NOT Peer geeft resultaten waarin het woord appel voorkomt, maar niet het woord Peer.